Synergetix aleargă pentru Centrul „Teodora”

echipa_synergetix_semigl

Este deviza cu care echipa Synergetix a participat la Semimaratonul Galați, pe 11 septembrie 2016. Acum, la o zi distanță, au rămas distracția din timpul cursei, ceva febră musculară și satisfacția că am susținut o cauză în care credem – am ajutat copii cu situații familiale dificile să își continue și să își finalizeze studiile.

Cum s-a ajuns aici? A fost nevoie de ceva efort și perseverență, pe alocuri de diete drastice și de ore de somn sacrificate pentru antrenament. Treptele spre birou au fost urcate cu gemete, am pierdut numărul cănilor de cafea cu care am gonit somnul de după alergările de dimineață, ne-am înecat suspinele la despărțirea de ciocolata preferată. Ziua semimaratonului a venit ca o izbăvire, echipa era gata de start, motivată, energizată, pusă pe fapte mari.

Nu am trecut cu vederea niciun detaliu. Ne-am echipat ca niște profesioniști. Ne-am documentat în ședințe tehnice exhaustive. Ne-am făcut până și propriile numere de concurs atunci când organizatorii ne-au anunțat că nu ne vor da numere oficiale. Pregătirile au mers perfect.

Iar cursa a fost pe măsură. De dimineață se așternuse o ceață fină pe traseu, iar faleza Dunării arăta extraordinar. Am găsit mare de lume la start, o explozie de râset și energie de care ne-am molipsit pe loc. Și cu un zâmbet ștrengăresc în colțul gurii, am alergat ca niște supereroi (cel puțin așa ne-au zis organizatorii). Am zburat razant cu pământul, au trecut kilometrii ca prin minune, nici n-am simțit afurisitele de pante sau crampele de care ne temeam atât de mult.

Și am câștigat cu toții! Copiii, echipa Centrului și noi. E greu de cuantificat câștigul nostru. Ne-am mobilizat, ne-am susținut, am tras împreună. Am alergat și am sărbătorit împreună. Și abia așteptăm să facem asta din nou, pentru o cauză în care credem.

O cauză cum e cea care ne-a adus la startul semimaratonului. O cauză strâns legată de ceea ce facem în fiecare zi – resurse care să îi ajute pe cei care învață să se pregătească mai bine. Ne-am oferit sprijinul tocmai pentru că așa putem ajuta 20 de copii să rămână în școală. Îi putem ajuta să se folosească de educație pentru a-și face un rost, pentru a ieși din izolarea la care îi condamnă sărăcia de acasă. Sunt 20 de destine care, datorită unor oameni inimoși și bine pregătiți, înfloresc în loc să se irosească.

Ei sunt dintre elevii pentru care începutul școlii nu înseamnă rechizite și pantofi noi. Ei sunt elevii pe care sistemul, din lipsă de resurse sau de disponibilitate, îi trimite „în fundul clasei”. Sunt ținta notelor mici, a criticilor profesorilor și a înțepăturilor colegilor. Cei care, parcă fără să își dea nimeni seama, după un timp, dispar din bănci. Foamea, neputința sau răutatea îi gonesc din școală și îi aruncă în stradă – o risipă impardonabilă de minte și pricepere. Ajung să îngroașe statisticile celor care nu iau examenele, ale celor care nu au loc de muncă, ale celor care …

Aici intervin adevărații supereroi, cei care nu aleargă doar o dată pe an, ci zi de zi, la locul lor de muncă, unde salvează copii ca aceștia. Sunt oamenii extraordinari care lucrează în Centrul de zi „Teodora” și în Fundația „Inimă de copil”. Îi ajută să rămână în școală și să se folosească de educație ca să își schimbe viața. Le dau încredere în propriile puteri și îi îndrumă să își găsească un rost în viață. Îi hrănesc, îi sfătuiesc, îi susțin. Iar copiii înfloresc în grija lor. Ajung să își finalizeze studiile, să își asigure un trai decent, să își întemeieze familii. Și mulți revin în Centru, ca voluntari, pentru a da înapoi din ce au primit.

Pentru ei am alergat. Pentru că și noi credem cu tărie în dreptul fiecărui copil la o viață decentă și în rolul pe care educația îl are în atingerea acestui deziderat. Ne face mare plăcere să îi ajutăm pe cei care fac aceste lucruri să se întâmple. Și încercăm să ne aducem propria contribuție la ceea ce înseamnă „educație de calitate” prin fiecare acțiune pe care o întreprindem, prin fiecare produs pe care îl realizăm.